Scroll voor het artikel

Poppen met piemels #7

Goedele Liekens is juryvoorzitter van de Challenge Seksuele Vorming 2030, een wedstrijd speciaal uitgeschreven voor deze dag. Drie teams, team SGOG, Realiteam en De Doelgroep zijn in de race.

Team SGOG (Seksueel GrensOverschrijdend Gedrag) wil gaan werken met interactieve wanden met bewegende hologrammen – met daarin informatie over seksueel overschrijdend gedrag – die kunnen worden ingezet op schoolfeesten, het openbaar vervoer en in klaslokalen. Daarbij is de leus ‘Laten we het leuk houden’ leidend. “Met die leus kun je op een luchtige en positieve manier seksueel grensoverschrijdend gedrag stoppen.”
“Wat een goed idee”, zegt Sophie. “Ik ga die leus vanaf nu gebruiken in mijn opvoeding. ‘Zullen we het leuk houden?’ Roep ik dan heel hard naar de achterbank”. Er klinkt gegrinnik in de zaal.

Spookhuis met soa’s

Team De Doelgroep stapt het podium op. “Wij zijn de doelgroep dus jullie kunnen ons alles vragen over thema’s over seksualiteit. Daar weten wij alles van. “Op Sense.info staat eigenlijk al alles wat jongeren willen weten. En je kunt bij Sense terecht met vragen. Maar lang niet alle jongeren kennen Sense”, vertelt het team. “Daarom gaan wij met Sense By naar jongeren toe. We geven twee uitgewerkte voorbeelden. We hebben Sense by Fright, een spookhuis met het perfecte thema soa’s. We laten op een enge, shockerende manier de soa’s zien en gaan condooms uitdelen. En we hebben Sense by Lovehouse, dat je kunt inrichten op festivals bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we een podcast van Sense waarin bekende jongeren andere bekende jongeren interviewen over seksualiteit. Op deze manier kan Sense dichterbij de jongeren komen.”

Goedele Liekens en Sophie Hilbrand © David Jagersma / Live Magazines

Black box en poppen

Tot slot is het de beurt aan Realiteam. “Hee Ramon, je bent nu 13 en je hebt een vriendinnetje, dus ik wil iets met je bespreken. Stel je voor dat je met haar in bed belandt, dan wil ik wel dat jullie het veilig doen.” – “Mam, we hebben het nooit over dit soort dingen” zegt Ramon, “ik wil het daar nu ook niet met jou over hebben.” En hij loopt weg.

“Kijk, dit is wat er gebeurt als we te laat zijn met gesprekken over seksualiteit met onze kinderen. Wij hebben daarom een concept bedacht dat draait om seksualiteit en opvoeding. We willen met consultatiebureaus gaan samenwerken. Die gaan black boxes uitdelen. Op de black box zit een rode stip waar je je telefoon tegenaan kunt houden, dan zie je een hologram. Daarin zijn voorbeelden te zien waarbij ouders praten met hun kinderen over seksualiteit. In die black box zelf zitten poppen. Die zijn bloot en hebben geslachtsdelen, zodat een gesprek over seksualiteit al op hele jonge leeftijd kan beginnen. De poppen komen ook op kinderdagverblijven en scholen. Als we al op jonge leeftijd in gesprek gaan over seksualiteit, is het een makkelijker onderwerp.”

Het juryrapport

De zeskoppige jury gaat in beraad en komt een half uur later weer terug. Juryvoorzitter Goedele Liekens vertelt dat ze van het eerste voorstel enorm waren gecharmeerd. “Laten we die leus erin houden! Zo creëer je bewustwording, net als #MeToo nu doet. Chapeau voor wat jullie gedaan hebben. Hoedje af.
Het voorstel van het tweede team, over de Fright House, de Lovehouse en de podcasts, vonden we ook erg leuk. Het team brengt seksuele voorlichting naar de jongeren toe, onafhankelijk van wat er op scholen gebeurt. Super.
Het derde voorstel, met de blackbox die bij alle ouders thuis komt en waarmee je op verschillende leeftijden het gesprek aan kan gaan over seksualiteit, vonden we bijzonder goed. Eigenlijk zouden de drie teams moeten samenwerken!”

En de winnaar is…!

Goedele: “Voor ons is de winnaar nummer drie: de black box van Realiteam. Proficiat!
Teamlid Dorien van der Deen reageert blij en zelfverzekerd. “We moeten bij jonge kinderen beginnen. Daarom is dit het beste idee!”

Het winnende team op het podium © David Jagersma / Live Magazines

Deel dit artikel