Scroll voor het artikel

Onderzoek versus de praktijk #3

Venkatraman Chandra-Mouli, toponderzoeker van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, komt ons bijpraten over de staat van het onderzoek naar seksualiteit. Het goede nieuws is dat er in twintig jaar veel meer onderzoeksresultaten bij zijn gekomen. Er komt steeds meer bewijs. Maar we missen nog altijd veel informatie en soms zijn onderzoeksresultaten van matige kwaliteit.

She Decides

Chandra-Mouli haalt hierbij een onderzoek aan naar kindbruiden. Uit onderzoek blijkt het aantal kindhuwelijken globaal daalt. Alleen is er in veel landen grote onduidelijkheid hoe men aan deze data is gekomen, aangezien veel kinderen daar geeneens een geboortecertificaat hebben.
Daarnaast lopen theorie en praktijk nogal eens uiteen. Zo praten wij internationaal over She Decides, maar in India is de dagelijkse werkelijkheid nog altijd dat een meisje voor haar huwelijk aseksueel moet zijn, tijdens haar huwelijksnacht meteen heel seksueel, en daarna moet ze binnen het jaar zwanger zijn, het liefst van een zoon. Anders heeft ze een groot probleem.
Ook doen meisjes meer kinderarbeid dan jongens en hebben daarom een kleinere kans om een opleiding af te maken. She Decides is voor deze meisjes een ver-van-hun-bed-show.

Vijf minuten voorlichting

Het is belangrijk dat we onze financiële middelen op de beste manier inzetten. Er is veel werk te doen dat men niet verandert met vijf minuten voorlichting. Zo denken in ontwikkelingslanden nog veel mensen dat het geoorloofd is dat een man zijn vrouw slaat. Een verandering van dat denken bereik je niet door kortstondige voorlichting. Daarom pleit Chandra-Mouli om te werken met de samenleving, om te werken met ouders.
Rond de eeuwwisseling zijn de wereldwijde millenniumdoeleinden gesteld. En de meeste landen hebben bij die doeleinden gefocust op de gezondheid van het kind. Het terugdringen van kindersterfte, bijvoorbeeld. En dat is belangrijk. Maar we moeten ons volgens Chandra-Mouli ook focussen op de gezondheid van adolescenten. Als we bijvoorbeeld de verspreiding van soa’s willen beperken, moeten we samenwerken met jongvolwassenen.
“Ik kijk er naar uit om dit onderzoek voort te zetten en daarbij samen te werken met de Nederlandse overheid, die hierin een voortrekkersrol neemt.”

Venkatraman Chandra-Mouli © David Jagersma / Live Magazines

Deel dit artikel