Scroll voor het artikel

Koning quizt mee #5

Na de pauze gaat het programma verder over seksuele voorlichting in Nederland. En we verwelkomen de belangrijkste gast van vandaag, Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

De Koning komt binnen met zijn gevolg en neemt ontspannen plaats in het midden van de kerk. Sophie vat de dag – tot nu toe – op geestige wijze samen. De Majesteit grinnikt. “Laat ik beginnen met een mooi jaar. 1967. Het geboortejaar van onze Majesteit. Wist jullie dat in 1967, vrouwen na hun twaalfde kind de pil mochten gaan gebruiken? Zo lang geleden is dat nog niet!”

“Ga met ons in gesprek”

“Vandaag hebben we het gehad over wat de beste manier is om het gesprek over seksualiteit voor elkaar te krijgen. En vooral met jongeren, dat is ongelooflijk belangrijk. Zij zijn ook het meest progressief. Ga met ons in gesprek, zeggen zij, wij weten heel goed wat er moet gebeuren.”

Hilbrand vertelt ook over de internationale gasten, zoals Saeda Bani uit Bangladesh. “In Bangladesh gingen ze van de deur tot deur met voorlichting over anticonceptie, met steun van de overheid. Dat heeft het geboortecijfer drastisch doen dalen. Ik wil hier wel een notitie bij aantekenen: vrouwen blijven wel baas in eigen buik hè. Het is ook een recht om te beslissen hoeveel kinderen je wilt krijgen.”

James Smith op het podium © David Jagersma / Live Magazines

Quiztijd!

Het is tijd voor de quiz. Sophie verwelkomt James Smith op het podium. Hij is adviseur en trainer bij Youngworks. Hij vertelt dat alles wat Youngworks doet, over jongeren gaat, zoals het trendonderzoek, campagnes en workshops. “En dan gaan we nu even lekker quizzen. Het is een beetje zoals petje op, petje af, maar dan met de handen in de lucht. Een volle hand in de lucht staat voor antwoord A, en een vuist staat voor antwoord B.”

De eerst vraag luidt: hoeveel jongeren zijn bevriend met hun ouders op Facebook? De handen gaan in de lucht. Ook de koning steekt zijn vuist omhoog. Het antwoord is 69 procent. “Een hoge score hè!” Een ander inzicht dat Smith biedt in de quiz, is dat jongeren ongeveer vijf verschillende sociale media-apps gebruiken. Twitter hoort daar niet bij. “Zodra ouders en opa’s en oma’s ook op zo’n app komen, zeggen de jongeren ‘doei!’. Ga maar na, jij als jongere wilde ook een plek hebben waar je andere jongeren kunt ontmoeten, zonder meekijkende ouders.”

Aandacht en real-life

“Uit onderzoek blijkt overigens dat real-life ontmoetingen nog altijd de voorkeur hebben”, zegt Smith. Hij vertelt over perfecte plaatjes op Instagram die jongeren onzeker kunnen maken. “Het kan ook gevoelens van eenzaamheid losmaken.”
Ook blijkt uit onderzoek van Youngworks dat er steeds meer aandacht komt voor genderidentiteit. “Aandacht en kennis daarover blijft belangrijk, want 1 op de 10 jongeren laat zich negatief uit over transgenders. Daarom blijft het zo belangrijk om voorlichting te geven.”

Smith besluit zijn verhaal met een persoonlijke noot. “Ik vier een jubileum met jullie mee, want ik ben dit jaar twintig jaar uit de kast. Ik heb veel gehad aan jullie wijsheid en voorlichting. Dus ik wil Rutgers ook bedanken. En natuurlijk, van harte gefeliciteerd met jullie werk.” Er klinkt luid applaus. “Ja, dat is een groot applaus waard.”

Deel dit artikel